ABERDEEN_LOGO

Klik op het logo voor onze facebook pagina

Het Amersfoorts JeugdOrkest (AJO) is terug uit Schotland, waar het deelnam aan het prestigieuze Aberdeen International Youth Festival (Schotland) 25 juli – 2 augustus 2014. Dit AIYF is één van de grootste internationale multidisciplinaire festivals voor de jeugd. Sinds de oprichting hebben meer dan 25.000 jonge mensen van over de hele wereld deelgenomen. Lees hier het verslag van dag tot dag, met dank aan Peter Buiting.

Openingsceremonie

Het AJO verzorgde vier concerten: in Banff en Arbroath en twee in de Music Hall van Aberdeen, die qua akoestiek kan wedijveren met het Amsterdamse Concertgebouw. Deze twee concerten waren extra bijzonder, omdat ze samen met respectievelijk het Grampian Youth Orchestra (GYO) en het InterSchoolOrchestra of New York (ISO-NY) werden gegeven. Bovendien namen AJO-ensembles deel aan de Norman Cooper Chamber Music Competition, waarbij de eerste prijs ging naar het AJO-pianotrio.

Orkestmaatjes over de grenzen heen

‘Internationale ontmoetingen met leeftijdsgenoten’ stond al jaren bovenaan het wensenlijstje van dirigent Rolf Buijs en tijdens deze tournee kwam deze droom uit. Allereerst ontmoette het AJO het Grampian Youth Orchestra (GYO), dat al sinds 2006 elk jaar speciaal rondom het AIYF wordt samengesteld uit de beste muzikanten uit de Grampian regio van Schotland. Het lot bracht beide orkesten samen, want zowel het AJO als het GYO hadden dit seizoen de Symfonie in d-klein van Cesar Franck op de lessenaar. Dit machtige werk voerden zij dan ook op 26 juli na de pauze gezamenlijk uit; een gedenkwaardige uitvoering met ruim 120 jeugdige muzikanten op het podium. Vóór de pauze lieten beide orkesten afzonderlijk van zich horen met respectievelijk  de Ouverture Groot Russisch Paasfeest van Rymski Korsakov (AJO) en het betoverende 5de pianoconcert van Beethoven (GYO) met het Schotse pianofenomeen Murray McLachlan. Het hele concert stond onder leiding van Rolf Buijs.

Repetitie van AJO en GYO in de Aberdeen Music Hall

 Vergroot podium

Dat was anders bij de tweede samenwerking: daar deelde Buijs de dirigentenbok met Jeff Grogan, chef van het Interschool Orchestra (ISO) uit New York En hoe inspirerend was dat voor het AJO om voor de tweede keer op te gaan in een groter geheel en voor beide orkesten om met verschillende dirigenten te kunnen werken! Speciaal voor deze beide samenwerkingsconcerten van het AJO was het podium van de Aberdeen Music Hall  uitgebouwd om de ruim 120 jeugdige muzikanten uit Schotland en New York met die uit Amersfoort te laten samenspelen. Op het slotconcert op 1 augustus opende ISO-NY met de 8ste Symfonie van Beethoven. Het AJO speelde aansluitend het eerste deel van Prokofiev’s 7de symfonie en het Pianoconcert voor de linkerhand van Ravel met de pianist Nick Harris. Ravel schreef dit pianoconcert in opdracht van Paul Wittgenstein die in de eerste wereldoorlog zijn rechterarm verloor. Na de pauze speelde het 120-koppige samengevoegde orkest wederom Rymski’s Ouverture en enkele delen uit Tchaikovski’s Zwanenmeer. Het laatste werk van dit onvergetelijke concert was de Ouverture Candide van Leonard Bernstein die onder leiding van de Amerikaanse dirigent Jeff Grogan een spetterende uitvoering kreeg.

Norman Cooper Chamber Music Competition

In aanwezigheid van de op leeftijd zijnde Norman Cooper zelf, vond op 31 juli in de Queens Cross Church Sanctuary de finale plaats van het naar hemzelf vernoemde concours. Cooper is zijn leven lang al bezig jeugd en muziek met elkaar te verbinden. Ensembles uit de verschillende deelnemende orkesten dongen mee naar de eerste prijs (£750). Van de vijf ensembles die tot de finale waren doorgedrongen waren er vier samengesteld uit AJO-orkestleden. De prijs ging uiteindelijk naar het AJO-pianotrio, dat al geruime tijd bij elkaar is en bestaat uit Sanne Berghuis (piano), Serena Vanheuverswijn (viool) en Hedwig Kok (cello)

.Het winnende trio hoort de uitslag van de jury