Het Amersfoorts Jeugd Orkest speelt vol vuur!
Het Amersfoorts Jeugd Orkest (AJO) is een jeugdorkest dat speelt in volledig symfonische bezetting. Het orkest telt circa zeventig jonge musici uit Amersfoort en omstreken, in de leeftijd van dertien tot vierentwintig jaar. De musici zijn merendeels middelbare scholieren en studenten. Het orkest repeteert iedere vrijdagavond in de St. Franciscus Xaveriuskerk te Amersfoort. Deze repetitie is openbaar toegankelijk. Wie wil komen luisteren, is welkom!

Het AJO is opgericht in 1962 door twaalf kinderen van de Amersfoortse muziekschool en stond vijfentwintig jaar lang onder leiding van Qui van Woerdekom. Van 1987 tot aan 2005 was Peter Vinken de dirigent en sinds het seizoen 2005-2006 wordt het orkest gedirigeerd door Rolf Buijs. Het orkest maakte verschillende buitenlandse reizen naar onder andere Duitsland, Oostenrijk, Hongarije, Tsjechië, Italië, Spanje en Schotland. In 2009 en 2011 won het AJO het Nationaal Concours voor Jeugdsymfonieorkesten. In mei 2013 nam het AJO op het Europees Muziekfestival voor de Jeugd in Neerpelt (B) binnen de wimpelreeks Strijk- en Symfonieorkesten de 1ste prijs ‘cum laude’ mee naar huis.

Dubbel in de prijzen
In juni 2015, bij de vijfde editie van het Nationaal Concours voor Jeugdsymfonieorkesten in Rotterdam, pakte het AJO opnieuw de eerste prijs.

Het AJO speelde tijdens de finale in Rotterdam ‘De middagheks’ van Dvorák, ‘Vers’ van Van Goudoever en delen uit ‘Schilderijententoonstelling’ van Moessorgski.
Prijswinnaar zijn op het Concours voor Jeugdsymfonieorkesten is al een verdienste, maar wanneer dat voor de derde keer op rij is, mag je gerust spreken van een fantastische prestatie. ‘Energiek samenspel met een grote mate van contrast in de dynamiek. Musiceren op hoog niveau’, waren enkele kwalificaties uit het rapport van de jury.

Plezierige primeur bij dit muziekfestijn in De Doelen was dat er nóg een eerste prijs klaar lag voor het AJO, een grote verrassing voor de aanwezige Amersfoorters.
Deze (gedeelde) eerste prijs werd toegekend voor de beste artistieke uitvoering van één van de verplichte werken: ‘Vers’ van de Nederlandse componist Leonard van Goudoever. Deze ‘tango van de koude grond’, geïnspireerd op de eerste regels van het gedicht ‘Vers’ van Paul van Ostaijen, oogstte veel waardering bij de jury en het aanwezige publiek.
Burgemeester Bolsius van Amersfoort, groot AJO-fan: ‘Je ziet de expressie, je ziet hoe de zaal wordt meegenomen door de tangomuziek en de dansers. Adembenemend mooi.’ Terecht een eerste prijs dus voor ‘Vers’!

Eigen ziel
Wat is het geheim van het AJO? Voorzitter Hans Kattemölle: ‘Het unieke aan het AJO is dat het orkest als het ware een eigen ziel heeft, al ruim vijftig jaar. Hoewel in de loop der jaren orkestleden komen en gaan, blijft deze kern op de een of andere manier behouden. Heel bijzonder.’
Vaststaat dat dirigent Rolf Buijs een belangrijke rol speelt in het behoud van dit eigen karakter. ‘De continuïteit, de sfeer en de kwaliteit van het orkest, komen samen in de persoon van Rolf’, aldus Kattemölle. ‘Hoe hij nieuwe orkestleden begeleidt, als het ware een nieuw orkest kneedt in een korte periode, daar kijk ik met verbazing en ontzag naar.’

Eigen producties
In 2012 zette het AJO een eerste eigen educatieve familievoorstelling op de planken voor zowel de bovenbouw van het primair onderwijs als voor het hele gezin met de titel ‘De eerste van Bram’. Dit alles in samenwerking met Klezmerband Mazzeltov en verteller Roel Dullaart. In het seizoen 2014-2015 maakte het AJO een tweede eigen productie ’De veiling van Moessorsgski’, gebaseerd op de Schilderijententoonstelling van componist Moessorgski.

Optredens solisten bij het AJO
In de loop der jaren traden verschillende solisten op met het AJO. Bandoneonist Carel Kraayenhof bijvoorbeeld verzorgde een gloedvol optreden tijdens het vijftigjarig jubileum van het AJO in 2012. Pianisten als Hannes Minnaar en Nicholas Harris speelden met het AJO fraaie uitvoeringen van Totentanz van Frans Liszt en de internationaal bekende jazzviolist Tim Kliphuis daagde het AJO uit tot improvisatie tijdens een fonkelend optreden op het Amersfoorts Jazz Festival.

Tweede Paasdag, 28 maart 2016, werd voor het Amersfoorts Jeugd Orkest een historische dag: in de Grote Zaal van het prachtige Concertgebouw gaven de jongeren onder leiding van dirigent Rolf Buijs een indrukwekkend concert. Het optreden van het AJO was onderdeel van een dubbelconcert met het jeugdorkest Jong Excelsior uit Amsterdam.

Samen met pianist Daniël van der Hoeven verzorgde het AJO een fantastisch optreden dat met een staande ovatie door het publiek werd beloond. Een onvergetelijke avond in het muzikale mekka van Nederland voor dit jeugdsymfonieorkest uit Amersfoort.

Jubileumjaar 2017
In 2017 vierde het AJO het vijfenvijftigjarig jubileum. Feestelijke concerten markeerden deze bijzondere mijlpaal. Zo trad het AJO dat voorjaar op met het St. Joris Kamerkoor en het Glasgow Chamber Choir. Een speciaal Papageno-zomerconcert met Guus Meeuwis stond eind juni op de agenda. Verder vond er in zomer een uitwisseling plaats met het Spaanse jeugdorkest Orquesta Jóvenes Provincia Alicante (OJPA).

Dit jeugdorkest uit Alicante was een week te gast in Nederland. Er vonden gezamenlijke repetities optredens plaats, onder andere in stadsschouwburg van Almere. In augustus reisde het voltallige AJO naar Spanje en was het OJPA in Alicante de gastheer. Een van de onderdelen van deze buitenlandse tournee is de deelname aan het ‘Festival International Jóvenes Orchestas’ (FIJO) in Alicante.