In de spotlight – Maaike Oosterman

Terug naar vorige pagina

Al heel jong wist Maaike Oosterman dat ze een blaasinstrument wilde bespelen en het liefst hout. Van de blokfluit stapte ze over op de mooie, glimmende klarinet. Voor het AJO speelde Maaike, uit haar hoofd, een solo. Echt superknap! Stress dat kent ze niet. Zeven vragen aan Maaike.

Je bent op je 8e begonnen met blokfluit, na twee jaar stapte je over op de klarinet, waarom?
Ik wilde graag een blaasinstrument bespelen, toen begon ik met blokfluit. Dat was eigenlijk vaak zo bij jonge kinderen die een houten blaasinstrument wilde bespelen. Na twee jaar vond ik het minder leuk en ik wilde graag in een orkest spelen. Met blokfluit is dat lastig, want je kan niet echt in een harmonie- of symfonieorkest spelen. Ik ben naar de open dag van de muziekschool gegaan en toen heb ik wat dingen uitgeprobeerd. De klarinet vond ik heel erg leuk. Waarom? Vroeger omdat ik het zwarte met het zilver-glim zo mooi vond, maar nu vind ik de klank vooral heel mooi.

Je speelt voor het derde jaar in het AJO en je bent aanvoerder hout, wat betekent dat?
De houtjes, ik noem ze altijd houtjes, haha… zijn de fluiten, klarinetten, fagotten en hobo’s. Als aanvoerder sta ik klaar voor de houtjes. Als ze problemen hebben, kunnen ze naar me toekomen. Bijvoorbeeld over partijverdeling of iets persoonlijks, dan probeer ik het met ze op te lossen. Daarnaast wil ik het een gezellige groep maken door onder andere uitjes te plannen zodat iedereen goed met elkaar omgaat en fijn naar het AJO kan gaan. Het mag natuurlijk niet te gezellig worden tijdens de repetitie, haha…

Je solo, bij het stuk van Von Weber, speelde je uit het hoofd. Echt megaknap! Is dat lastig?
Sowieso speel ik bijna altijd uit mijn hoofd bij optredens. Bij Von Weber ging het eigenlijk wel vanzelf want ik had het al zo vaak geoefend en uiteindelijk weet je wat je moet spelen. Ik had er wel vertrouwen in. Je kan gewoon je ogen dichtdoen, want je hoeft niet naar de bladmuziek te kijken. Voor een optreden heb ik niet echt stress, ik ben wel zenuwachtig. Maar als ik aan het spelen ben, ben ik nauwelijks zenuwachtig en vind ik het alleen maar leuk.

Hoeveel studeer je ongeveer per dag?
Ik probeer twee uur per dag te studeren, maar dat lukt niet altijd met school erbij. Het belangrijkste is hoe je studeert, dat je gericht studeert. Met een uurtje heb ik te weinig tijd om alles te doen wat ik wil doen. Met twee uur studeren kan ik alles doen wat ik wil en dat helpt mij om verder te komen. 

We zagen op Facebook dat je ambities hebt om naar het conservatorium te gaan. Hoe werkt dat?
Ik zit nu in 6 vwo. Na mijn examen neem ik een tussenjaar. Ik wil mijn rijbewijs halen en een baantje zoeken. Verder ga ik door op de Academie Muzikaal Talent, een soort vooropleiding voor het conservatorium. Zodat ik nog beter ben voorbereid. Het liefst ga ik naar het conservatorium in Utrecht of Den Haag. Utrecht ken ik al omdat de Academie daar ook zit en ik de klarinetdocent (zij is nu mijn klarinetdocente) daar al ken en in Den Haag heb ik twee proeflessen gevolgd. Ik wil bij allebei auditie doen en dan hoop ik dat ik ergens word aangenomen. 

Al googelend zagen we dat je ook meedoet aan concoursen, leuk?
Het is heel leuk om ergens naar toe te werken en om ervaring op te doen. Ik zit nu midden in een concours, dit weekend speel ik in de halve finale. Ik heb een keer meegedaan aan het Tristan Keuris kamermuziekconcours en het Prinses Christina Concours, maar daar ben ik niet verder gekomen dan de eerste ronde. Dat is ook lastig voor blazers.

Wat is je favoriete klassieke muziek?
Symfonie nr. 9 van Antonín Dvořák, vooral het tweede gedeelte, het langzame stuk, vind ik erg mooi. De Alpensymfonie van Strauss en Má Vlast van Smetana. O ja, de klarinetconcerten van Óscar Navarro, die zijn echt heel erg leuk!

Aan wie draag je het stokje over?
Aan Ruurd de Wit, hij speelt cello in het AJO en is een van de OrkestCommissie-leden van dit jaar. Hij is een van de meest muzikale spelers die ik ken in het AJO die altijd meebeweegt met de muziek. Ruurd is een van de vele cello spelers die we hebben, waardoor hij ook wel eens alleen de aandacht mag krijgen.

Foto’s: Maaike