Rolf Buijs (s-Gravenhage, 1960) startte zijn muzikale loopbaan op jeugdige leeftijd als violist en maakt vanaf zijn tiende deel uit van orkesten. Zijn vioolpedagogen zijn W.F. Broer van Dijk (D-H), Jeane Lemkes-Vos (Utr) en aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam Leo Boelens en Jean-Louis Stuurop. In 1987 stapte hij over naar orkestdirectie aan het Rotterdams Conservatorium bij Arie van Beek. Na zijn afstuderen in 1991 volgde Rolf masterclasses bij Tsung Yeh, Yorma Panula en Victor Feldbrill, Peter Ev, Sir Edwards Downes, Valery Gergiev en Ilja Moesin.

In 1995 won Rolf Buijs de derde prijs van het Eerste Internationale Concours voor Jonge Dirigenten Lovro Matacic in Zagreb. Al tijdens zijn studietijd ontplooide hij veel directiewerkzaamheden. Naast assistent-directies dirigeerde hij o.a. vanaf de oprichting in 1990 tot 2000 het Consort de kleine Johannes (koor & orkest in kleine bezetting) en van 1993 tot 2000 was Rolf Buijs artistiek leider & dirigent van het Escher Ensemble (saxofoon- & strijkkwintet), van 1995 tot 2004 van het Naardens Kamerorkest en van 1995 – 2009 van het Haarlems Bach Ensemble. Op dit moment staat het Amersfoorts Jeugd Orkest(AJO) onder zijn vaste leiding. Met het AJO won hij het Nationaal Concours voor Jeugdsymfonieorkesten in 2009, 2011 én 2015. Op het Europees Muziekfestival voor de Jeugd 2013 behaalde hij met het AJO de 1ste prijs ‘cum laude’ binnen de wimpelreeks Strijk- en Symfonieorkesten.
Verder is Rolf als (alt)viooldocent verbonden aan het MuziekLab in Haarlem en Cultuurkust in Harderwijk en geeft daar binnenschools instrumentaal onderwijs aan de bovenbouw van het primair onderwijs.

Naast zijn directiewerkzaamheden voltooide Rolf Buijs zijn opleiding tot Trainer/Coach bij Blankesteijn&Partners en geeft trainingen waarbij hij zijn ervaringen als dirigent over zijn schouders laat meekijken. Verder geeft hij workshops ‘Klank, houding & beweging’ aan orkesten & ensembles.

U kunt Rolf Buijs bereiken onder het volgende e-mailadres: dirigent@ajo-amersfoort.nl

Interview in DeStadAmersfoort met Rolf 13 juni 2012