In de spotlight: aanvoerder tweede violen Tess Stepek

Terug naar vorige pagina

Op haar tweede ontdekt Tess Stepek de viool, maar ze mag pas vijf jaar later met vioollessen beginnen. Sinds 2014 speelt Tess in het AJO. Inmiddels is ze de aanvoerder van de tweede violen. Wat doet een aanvoerder precies? En waarom is luisteren zo belangrijk? Deze en nog zes andere prangende vragen voor de bevlogen muzikante in de rubriek: In de spotlight.

Hi Tess, sinds wanneer speel jij viool?
Vlak na mijn zevende verjaardag ben ik begonnen. Daarvoor heb ik nog wel een jaartje blokfluit gespeeld. Mijn ouders wilden, nadat ik al vier jaar viool wilde spelen, zien of ik ook echt de motivatie had om een instrument te leren. Ik heb nu een tussenjaar en probeer twee à drie uur per dag te spelen. In mijn examenjaar wilde ik iedere dag een uur spelen, maar dat lukte lang niet altijd.

Hoe lang speel je al in het AJO?
Sinds 2014, daarvoor speelde ik in de orkesten van Scholen in de Kunst.

We zagen dat je ook meedoet aan concoursen, hoe is dat?
In 2017 deed ik mee aan het Keuris concours met Laura, de aanvoerder van de celli, en Noëmi. Een concours is spannend, en ook heel leuk. Je geeft een concert en krijgt goede feedback. Het zorgt dat je een doel hebt, je gaat dan gericht oefenen.

                “Alles moet samen komen, tempo, klank en kleur. Je moet samen klinken als één instrument.”


Lonkt het conservatorium?

Lang geleden, eigenlijk meteen toen ik begon met vioolspelen, heb ik besloten dat ik niet naar het conservatorium wil. Het idee van het conservatorium vind ik heel leuk, maar de beroepen die eruit komen niet. Misschien ga ik het later wel proberen. Na de zomer start ik met farmaceutische wetenschappen in Utrecht.

Binnen de tweede violen ben je aanvoerder, wat houdt dat in?
Het verschilt wat voor soort aanvoerder je bent. Ik richt me op het samen brengen van de groep. Alle nieuwe violisten komen in de tweede violen. Ik vind het leuk om iedereen muzikaal samen te krijgen, nieuwe violisten op te leiden en verder te helpen. Een luisterend oor te zijn!


Alle tweede violisten van dit seizoen

Wat doe je naast het AJO?
Ik heb nu een tussenjaar. Elke ochtend speel ik viool en ’s middags geef ik bijles bij Studiekring. Natuurkunde, wiskunde, biologie, Engels, Latijn en scheikunde. Ja, haha…. Daar ben ik ook een luisterend oor. Vroeger wilde ik nooit juf worden, maar nu vind ik het superleuk. Je kunt mensen verder helpen en hun vooruitgang zien, net als met de tweede violen.

Wat vind je belangrijk?
Heel cliché. Aardig zijn tegen elkaar, elkaar respecteren, rekening houden met anderen. Zo kunnen veel problemen in de wereld opgelost worden. En luisteren! Dat is bij muziek maken trouwens ook heel belangrijk. Je kunt nog zo goed naar de dirigent kijken, als je niet samen met je groep en het orkest in zijn geheel speelt, is het niet mooi. Alles moet samen komen, tempo, klank en kleur. Je moet samen klinken als één instrument. Hier probeer ik bij de tweede violen aan te werken.

Blijf je altijd muziek maken?
Ik hoop het wel. Ik heb trouwens nog steeds les bij Scholen in de Kunst, al sinds mijn allereerste les bijna twaalf jaar geleden.

En als afsluiter, wat is je mooiste muziek stuk?
O jeetje… De 6e symfonie van Tchaikovsky of het Dodeneiland van Rachmaninoff.

Coverfoto: Tess